Mens en gezondheid

Alopecia, wat is het?

zaterdag, 18-4-2015  

Veel mensen hebben nog nooit van Alopecia gehoord en zij zullen zich dan ook afvragen wat dit is. In feite is het een ander woord voor kaalheid. Nu zijn veel mensen wel bekend met het feit dat mannen kaal worden als zij ouder worden, maar er zijn veel meer vormen van kaalheid mogelijk en het zijn bovendien niet alleen mannen die hier last van hebben. Het kan door verschillende redenen ontstaan, namelijk:

  • auto immuun ziekten
  • radio therapie
  • chemotherapie
  • brandwonden
  • erfelijkheid

De meest bekende vorm van kaalheid is dus die bij ouder wordende mannen, dit wordt ook wel Alopecia androgenetica genoemd. Veertig procent van de mannen ouder dan dertig jaar heeft hier mee te maken, het is dus echt een veelvoorkomend probleem. Doordat het zo gewoon is, is men ook sterk geneigd om hier verder niets aan te doen. Kaal worden hoort voor velen gewoon bij heren die ouder worden, mensen vinden het niet raar als zij kaler worden. De man bij wie het gebeurt, zal het wel vervelend vinden, maar vaak ook niet op zoek gaan naar manieren om dit te verhelpen, zij zullen eerder geneigd zijn om er gewoon mee te leren leven. Sommigen gaan hun haar een stuk korter dragen, anderen zijn geneigd om het juist langer te laten groeien om het over de kale plekken heen te kunnen draperen. Dit is echter allemaal niet nodig, er zijn echt verschillende mogelijkheden om wat aan Alopecia androgenetica bij mannen te kunnen doen. U kunt dan denken aan het gebruik maken van haarwerken, die in het nog aanwezige haar vastgemaakt worden. Zo lijkt het net alsof u nog gewoon een volle bos hebt en heeft niemand door dat u last hebt van Alopecia androgenetica. Voor deze vorm van Alopecia is dus een goede oplossing te vinden, maar hoe zit dat met de andere vormen?

Oplossingen bij andere vormen Alopecia

Zoals gezegd komt Alopecia androgenetica bij mannen voor, maar veel mensen weten niet dat ook vrouwen hier last van kunnen hebben. Net als bij het mannelijke geslacht het geval is, krijgen zij dan last van veel dunner haar en van een kale kruin. Waar het echter bij mannen een algemeen geaccepteerd verschijnsel is, vinden mensen het bij vrouwen toch veel vreemder. Zij zullen dan ook vaak raar aangekeken worden vanwege de kale plekken en het dunne haar. Dit is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is ook bij vrouwen Alopecia androgenetica goed op te lossen door het gebruik van haarwerken. Hebt u last van kaalheid door chemotherapie of radiotherapie, dan hebt u natuurlijk te maken met een heel ander soort probleem. De Alopecia ontstaat dan niet door erfelijkheid, maar is in veel gevallen een tijdelijk probleem. Door intensieve behandelingen kan het echter ook leiden tot permanent haarverlies. Afhankelijk van wat bij de persoon met haarverlies het geval is, tijdelijk of permanent verlies van haar, kan er gezocht worden naar een geschikte oplossing. Dat u ziek bent en daarvoor zware behandelingen moet ondergaan, is immers al erg genoeg, zonder dat u ook nog eens de hele dag geconfronteerd wordt met Alopecia. Een pruik of een haarstuk op maat kan de kaalheid onzichtbaar maken voor anderen, zodat zij niets hoeven te weten van wat u doormaakt. Dit biedt u de mogelijkheid om niet de hele dag maar als patiënt gezien te worden en om meer te zijn dan alleen uw ziekte. Dit geldt natuurlijk ook sterk bij Alopecia als het gevolg van brandwonden. Het is heel erg vervelend als u brandwonden hebt opgelopen en u zult hierdoor de rest van uw leven iedere dag herinnerd worden aan wat er met u gebeurd is. Dit betekent echter niet dat u niet graag zo normaal mogelijk door het leven wilt gaan, niet iedereen hoeft te weten wat er met u is gebeurd. Hebt u brandwonden op uw hoofd en daardoor kale plekken of helemaal geen haar meer, dan kan dit met een goede pruik of haarstukken opgelost worden, zodat ook u met normaal haar over straat kunt.

Kaalheid door ziekte

Alopecia kan dus een bijwerking zijn van een behandeling van een ziekte, maar het kan ook zelf door een ziekte ontstaan. Er zijn dan twee verschillende vormen te onderscheiden, namelijk Alopecia universalis en areata. Bij Alopecia areata is er sprake van gedeeltelijke haaruitval die op elke leeftijd plotseling op kan treden. Het verloop is erg grillig en het is daardoor zeer lastig te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen. Niet alleen het hoofdhaar kan hierdoor aangetast worden, maar ook andere lichaamsbeharing. Bij een groot deel van de mensen die hieraan lijden, komt het haar uiteindelijk weer terug, maar bij een deel verdwijnt het ook voorgoed. Bij Alopecia universalis is er sprake van compleet verlies van lichaamsbeharing. Het spreekt voor zich dat dit een enorm effect op uw leven kan hebben. Ook bij deze vorm van de ziekte is het nauwelijks te voorspellen of het haar wel of niet weer terugkomt en, als het terugkomt, of dit slechts tijdelijk of permanent is. Ook voor deze gevallen van Alopecia geldt dat pruiken en haarwerken vaak een goede oplossing kunnen zijn. Dit biedt echter geen oplossing voor gezichtshaar, zoals snor, baard, wenkbrauwen en wimpers. Voor deze plaatsen kan permanente make-up of tatoeage van stoppeltjes een goede oplossing zijn. Bij het bedrijf MoveHs kunnen ze u alles vertellen over de verschillende oplossingen die er mogelijk zijn bij het omgaan met ernstig haarverlies.


Comments are closed.