Auto's en Motoren

Auto uitlezen met behulp van OBD2 koppeling

maandag, 21-1-2019  

Auto’s beschikken bijna altijd over elektrische circuits die allerlei processen in de auto aansturen. Dat is zeker het geval bij auto’s van de laatste dertig jaar. Deze circuits zijn uiteraard, net als de rest van de auto, onderhevig aan slijtage en kunnen gebreken vertonen. Daarom is het slim af en toe deze onderdelen van de auto te laten controleren. Dat kan met een uitleesapparaat. Deze werken tegenwoordig via bluetooth en een obd2 koppeling. Hiermee kan een uitleesapparaat rechtstreeks op de auto worden aangesloten. Met een smartphone of computer kan het apparaat via een beveiligde verbinding de gegevens tonen. Deze techniek wordt veel toegepast bij garages. De uitleesapparatuur wordt doorgaans op de obd2 poort tussen de pedalen van de auto geplaatst. Daarna moet de verbinding met een computer of telefoon tot stand worden gebracht. Dit vergt enige handigheid, maar de apparaten van tegenwoordig zijn vrij eenvoudig te bedienen. Heb je deze apparatuur in huis maar kun je de obd2 koppeling in de auto niet vinden? Kijk dan eens online. Verschillende merken en varianten hebben een obd2 koppeling die te vinden is. Er staan filmpjes online en ook foto’s van de plaats waar deze koppeling te vinden is. Dit is de toegang tot de circuits in de auto, en hier kunt u uitlezen hoe het met deze circuits gesteld is. Omdat er gebreken kunnen optreden in de auto die met deze circuits te maken hebben, is het minstens zo belangrijk deze te controleren voor er overgegaan wordt tot ander onderhoud. Het komt regelmatig voor dat een sensor een signaal geeft over een bepaald onderdeel. Dat onderdeel lijkt defect te zijn, maar soms komt dit door de sensor zelf.

OBD2 apparatuur kopen

Om een auto te kunnen uitlezen met een uitleesapparaat moet je hier natuurlijk wel over beschikken. Mensen die eens willen uitproberen hoe het uitlezen van hun auto gaat kunnen een apparaat bestellen via https://obdwarenhuis.nl/obd-informatie/handleidingen/obd2-bluetooth-handleiding. Deze apparaten werken volgens de hierboven beschreven obd2 methode. Dergelijke apparaten zijn vooral interessant voor mensen die beroepshalve met auto’s werken. Als particulier is het uiteraard ook mogelijk een obd2 scanner te kopen en deze te gebruiken.

Auto-onderhoud voor particulieren

Als je het leuk vindt om je auto zelf te onderhouden is het slim daarvoor de juiste spullen in huis te hebben. Daar kan een obd2 uitleesapparaat natuurlijk onder vallen. Deze bestel je bijvoorbeeld via obdwarenhuis. Hier is ook te lezen hoe een obd2 uitleesapparaat werkt en waar je op moet letten. Daarnaast is het voor een particulier handig de volgende zaken in huis te hebben:

  • Olie
  • Remvloeistof
  • Ruitenwisser
  • Lampen ter vervanging

Het ligt uiteraard aan je kennis van auto’s hoeveel je zelf kunt doen. Het kan veel geld schelen als je kleine klussen zelf aan je auto kunt doen. De grote zaken, zoals het laten reviseren van een motor of het plaatsen van een accu, zijn dan uit te besteden aan een garage. Als je als particulier liever geen kosten maakt aan een obd2 uitleesapparaat kun je ook informeren bij een garage in de buurt. Bijna alle garages in Nederland maken gebruik van dergelijke apparatuur. Hier kun je je auto laten uitlezen en informeren naar de staat van de circuits in de auto. Op basis daarvan kun je samen met de garagehouder beslissen welk onderhoud nodig is aan de auto. Enige kennis van de techniek van een auto is handig. Zo kun je als klant beter beoordelen of het onderhoud dat een monteur voorstelt, ook daadwerkelijk noodzakelijk is.


Comments are closed.