Woning en Tuin

Een tuin met graszoden

vrijdag, 10-4-2015  

Het gras is altijd groener bij de buren zeggen ze wel eens. Wanneer u over de schutting kijkt moet u toegeven dat zijn grasmat er mooi bijligt. U krijgt zelf het gras maar niet aan het groeien en de tuin lijkt met haar laag bruine modder niet bepaald uitnodigend. Toch verbaast het u, de buurman komt nooit in de tuin en u staat elke dag te zwoegen. Dan komt u erachter: de buurman maakt gebruik van graszoden. Bij graszoden wordt al het werk voor u gedaan. In plaats van dat er gezaaid wordt worden rollen met kant-en-klaar gras in de tuin verspreid. Deze rollen verschillen in dikte, lengte en hoogte. Voor elke tuin is zo in een handomdraai een prachtige grasmat aan te leggen, die niet van echt is te onderscheiden! Een tuin die is aangelegd met graszoden heeft enkele zeer grote voordelen. In de eerste plaats bent u verzekerd van goede kwaliteit. Graszaad is niet altijd bestendig tegen de koude winter en ook kan het worden vertrapt door dieren. Erger zelfs: het kan worden opgegeten. Hiernaast moet u ook opletten wanneer u het gras zaait. Zaait u op de verkeerde tijd, dan ontkiemt het gras maar gedeeltelijk. In een regenachtige winter zullen de graszaadjes verdrinken. Met graszoden heeft u hier allemaal geen last meer van. Tot slot duurt het vaak een flinke periode voordat een tuin met graszaad er mooi bijligt. Wanneer u de tuin in de winter aanlegt kunt u er pas de daaropvolgende zomer van genieten. Met graszoden zijn al deze problemen opgelost. U rolt de graszoden uit en u heeft direct een mooie grasmat, die bestendig is tegen de natuur, tegen ongedierte en die niet kapot gaat aan een zware regenbui. Bij Graszodenkopen.nl zijn talloze soorten graszoden te koop, zo wordt u tuin precies zoals u het hebben wilt. Hier wordt alleen de allerbeste kwaliteit verkocht. De meeste kwekers gebruiken netten om de graszoden sneller stevig te krijgen. Dit heeft als voordeel dat vaker geoogst kan worden, maar de kwaliteit van het gras neemt hierdoor af. Het ongewapende gras dat verkocht wordt op graszodenkopen.nl wordt maar een keer per jaar geoogst. Het gras is hierdoor van zichzelf stabieler en dus van veel betere kwaliteit. Voor de teelt worden dus absoluut geen netten gebruikt!

Typen graszoden

Er zijn allerlei soorten gras te verkrijgen, met allemaal een verschillende functie of een ander doel. Bij graszodenkopen.nl is hierom een speciaal soort gras ontwikkeld. De graszoden bestaan uit zaden van Veldbeemd, Roodzwenk en Engels raaigras. Deze combinatie van grassoorten zorgt voor het beste gras voor veelvuldig gebruik. Dit gras is speciaal ontwikkeld voor extensief gebruik en is daarom de enige soort die door de website verkocht wordt. Graszoden gemaakt met deze soorten zijn bestand tegen:

  • veelvuldig betreden van de grasmat
  • spelende kinderen, waaronder activiteiten zoals voetbal en cricket
  • onkruid
  • een feest of evenement, zoals een barbecue of de haringen van een partytent
  • huisdieren in de tuin, zoals een hond of konijnen

Een belangrijke uitzondering op dit alles is schaduwgras. Schaduwgras is een bepaald type gras dat wordt gemaakt uit Deschampsia, alsmede de al genoemde Roodzwenk en Veldbeem. Deze grassoort komt al jaren als beste uit de test wat betreft haar groei op zon arme plekken. Dit gras is daarom ideaal voor een tuin die niet veel in de zon komt, of die alleen ’s ochtends zon vangt. Het gras groeit voller en met minder open plekken dan wanneer u normale graszoden zou gebruiken. Het behoudt echter wel haar kracht en het is dus ook prima geschikt voor betreding. U gebruikt dus met name schaduwgras op het moment dat u een mooi dicht gazon wilt creëren in de schaduw van uw tuin. Of u nu schaduwgras gebruikt of graszoden bestaande uit de andere soorten, u koopt altijd de beste kwaliteit en uw gras gaat dus geheid vele jaren mee.

Gewapend of ongewapend

Naast dit alles kunt u er nog voor kiezen voor graszoden die gewapend zijn. Dit houdt in dat de netten die bij het ongewapende gras worden weggehaald nog aanwezig zijn. Het voordeel is simpelweg de prijs. Omdat de netten het gras stevig houden kan het vaker geoogst worden en hoeft de kwaliteit van het gras niet zo hoog te zijn om toch een mooie grasmat neer te leggen. Het gras heeft dus minder stabiliteit van zichzelf, maar wordt door de netten extra vormgegeven. Vanwege de lagere prijs kan het gebruik van gewapend gras op de aanleg van een grote tuin zeker de moeite waard zijn. De netten zijn milieuvriendelijk en verdwijnen vanzelf na een periode van ongeveer vier jaar. De netten zitten diep genoeg weggestopt zodat u deze niet kan beschadigen bij onderhoud. Het gras harken of maaien is dus geen enkel probleem. Een belangrijk nadeel van gewapend gras is dat het minder lang meegaat. U zult dus sneller uw gazon weer moeten vervangen. U moet zelf afwegen wat voor u de beste aanschaf is. Dit hangt uiteraard ook samen met het gebruik van de tuin en daarnaast het totale oppervlak dat de tuin beslaat. Op graszodenkopen.nl kunt u alle opties nagaan voordat u een keuze besluit te maken. Hier vindt u meer informatie en leest u bovendien hoe u snel en voordelig kunt bestellen. Per slot van rekening gaat het hier om een tuin of gazon waar u en de familie nog jaren plezier van moeten hebben!


Comments are closed.