Bedrijven en Bedrijfsleven

Waarom evenementenbeveiliging vandaag belangrijker is dan ooit

woensdag, 16-1-2019  

Waarom evenementenbeveiliging vandaag belangrijker is dan ooitHet belang van evenementenbeveiliging kan niet genoeg worden benadrukt. Wanneer iemand gewond raakt of er wordt schade berokkend aan gebouwen, kan dit ernstige juridische, financiële en PR-gevolgen hebben. Daarom omvat een groot deel van je taken vóór het evenement het plannen van de evenementenbeveiliging. Afhankelijk van de grote van het evenement hebt je mogelijk professionele beveiligingsagenten nodig van R&A Beveiliging. Hoe dan ook, als je een evenement plaatst, heb je een georganiseerd plan nodig om alles veilig te laten verlopen, voor het controleren van de gasten en het beheren van crowd control. In dit artikel vind je enkele praktische tips voor het handhaven van een strenge en gerichte evenementenbeveiliging. Als je de organisatie van je evenement liever uit handen geeft, dan kun je professionele ondersteuning vinden op de website www.rabeveiliging.nl. Op die manier vind je gemoedsrust en kun je je aandacht op andere dingen richten.

Beoordeel het potentieel voor terroristische aanvallen in jouw evenementenbeveiliging

Het is jammer dat we dit moeten vernoemen, maar dit is de realiteit waarin we vandaag leven. Grote menigten zijn een gemakkelijk en eenvoudig doelwit, dus gewapende beveiligingsmedewerkers worden over het algemeen aanbevolen voor grotere evenementen. Alle gasten zouden ook hun tassen moeten laten nakijken. Een professioneel beveiligingsteam als evenementenbeveiliging zal je gemoedsrust geven, daar deze mensen getraind zijn om wapens of items te zoeken die als wapens kunnen worden gebruikt. Deze controle laat je beter vooraf weten aan je gasten. Daarnaast zou je ook een lijst moeten opstellen met voorwerpen die niet op de locatie mogen worden gebruikt. Dit omvat vooral alle wapens en bepaalde chemische materialen. Afgezien van tassen- en persoonscontroles moet je personeel ook de aandacht houden op verdacht gedrag. Voorbeelden van abnormaal gedrag waarbij de evenementenbeveiliging moet worden gewaarschuwd, zijn:

  • Voortdurend naar het personeel staren
  • Gebrek aan betrokkenheid of geveinsde interesse in evenementactiviteiten
  • Overdreven interesse voor een grondplan
  • Toezicht op verdachte activiteiten moet ook plaatsvinden in de directe omgeving van de locatie
  • Parkeerterreinen kunnen ook een doelwit zijn

Houd de communicatie strak en de menigte in de gaten

De communicatie op je evenement moet perfect zijn. Zorg ervoor dat elk personeelslid een walkie-talkie heeft, zodat personeel dat niet op gehoorafstand is, contact kan houden zonder hun taakgebied te verlaten. Als je een professioneel evenementenbeveiliging aanneemt, zorg er dan voor dat ze heen en weer communiceren met je eigen personeel. Medewerkers van het bedrijf en beveiligingsagenten hebben de neiging om niet te communiceren. Je personeel moet alle verdachte activiteiten aan het evenementenbeveiliging melden en zich onthouden van directe confrontaties. Veiligheidsagenten zijn professioneel getraind voor dit soort zaken. Onthoud dat hoe groter het publiekis, hoe waarschijnlijker het is dat er iets mis kan gaan. Het personeel moet vertrouwd zijn met het beheer van grote aantallen mensen en, indien nodig, ook gezag uitoefenen zonder confrontaties uit te lokken. Je personeel moet mogelijk gasten vragen om weg te gaan als ze een uitgang blokkeren en van zodra de deuren geopend worden, zullen ze er ook mee op moeten toezien dat iedereen langs de voorziene ingang passeert (het gebruik van kegels, gele tape kan een grote hulp zijn). Zorg ervoor dat gasten niet afdwalen naar ruimten die alleen voor personeel zijn of gebieden die gereserveerd zijn voor VIP. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het publiek op de locatie nooit boven de capaciteitslimiet uitkomt. Als je een totale berekening maakt van het aantal aanwezige mensen, vergeet dan niet om je personeel en de evenementenbeveiligin mee te tellen. Overcapaciteit kan leiden tot flinke boetes, om nog maar te zwijgen over de gevolgen als er zich daadwerkelijk ernstige gebeurtenissen zouden voordoen.


Comments are closed.