ICT en Techniek

Wat is glasvezel internet eigenlijk?

donderdag, 26-3-2015  

De afgelopen jaren is glasvezel internet in opkomst. In landen zoals Zweden, Japan en Zuid- Korea is glasvezel al enige tijd een van de grote netwerktechnologieën. Ook in Nederland zijn er op steeds meer plekken glasvezel draden aangelegd, met de mogelijkheid om internet, telefonie en televisie via glasvezel te ontvangen. In Nederland is het al voor 2,1 miljoen huishoudens mogelijk op een glasvezel abonnement af te sluiten, een derde van dit aantal heeft ook daadwerkelijk een abonnement. U kunt voor zakelijke abonnementen terecht bij DSD Business Internet. Glasvezel is een materiaal waarvan kabels worden gemaakt. Het is een sterk en dunne draad die is gemaakt vanuit glas. In plaats van het meer bekende koperen netwerk kunnen signalen voor internet, telefonie en radio ook via glasvezel aangeboden. Glasvezel werkt aan de hand van lichtsignalen. Deze worden aan de hand van lasertechnieken omgezet in signaal voor onder andere de televisie, radio, telefoon. Het grote voordeel van glasvezel is dat de internet snelheid vele malen sneller is dan met andere technieken. Experts weten nog niet de maximaal haalbare snelheid maar er is in Nederland al een glasvezel internet snelheid van 1 Gbps gemeten. Doordat glasvezel internet zo snel is kunnen bestanden bijvoorbeeld heel snel op internet worden gezet. U zou uw foto´s hiermee even snel op internet kunnen uploaden als downloaden omdat het een symmetrische verbinding is. Bovendien wordt er contante kwaliteit geleverd, wanneer u gebruik wilt maken van internet op meerdere apparaten tegelijk heeft u alsnog stabiel internet. Ook wanneer u meerdere ‘zware programma’s ‘tegelijk wilt gebruiken, als u bijvoorbeeld iets wilt downloaden en een online computerspel wilt spelen, zou dit allemaal mogelijk zijn zonder last te hebben van traag het internet. Een ander voordeel is dat er een veel groter aanbod mogelijk is van televisiezenders als u een glasvezel aansluiting heeft.

Glasvezel internet: abonnementen aanbod

DSD Business Internet biedt voor zakelijk ondernemen abonnementen aan voor glasvezel internet. Enkele abonnementen die worden aangeboden zijn:

  • KPN zakelijk glasvezel internet
  • Glasvezelnetwerk van Ziggo Zakelijk
  • DSD Fiber to the Business Internet via Eurofiber
  • Glasvezel Eindhoven
  • Breedband Brabant

Het eerst genoemde glasvezel internet abonnement dat wordt aangeboden door DSD Business Internet is via het KPN netwerk. KPN heeft binnen Nederland op meerdere gebieden een markleiders positie. Zo veroverde KPN eerst deze positie op het gebied van telefonie, later op het gebied van internet en nu ook op het gebied van glasvezel internet. Het grote voordeel van zo’n marktleiders positie is dat ze een scherp tarief kunnen aanbieden voor de klant. Bovendien is KPN een erg betrouwbare provider met een uitgebreid netwerk. De standaard zakelijke abonnementen die KPN aanbiedt qua glasvezel internet zijn verbindingen met een bandbreedte van 1 tot 1000 Mb per seconde. Hiermee kunt u gemakkelijk in een cloud werken of grote bestanden uploaden. Een andere aanbieder van glasvezel internet is Ziggo. Ook Ziggo staat bekend als aanbieder van televisie, internet en telefonie. Om deze diensten aan te kunnen bieden heeft Ziggo een groot netwerk binnen Nederland. Hiervoor wordt ook glasvezel gebruikt. Een groot voordeel van Ziggo is dat ze zakelijk glasvezel internet aanbieden over een uitgestrekt gebied. Je kunt het bijvoorbeeld ook vinden in gebieden buiten de Randstad, zoals Limburg, Overijssel, Friesland en Limburg. Verder zijn er twee regionale aanbieders van glasvezel internet. Zo heb je ‘Glasvezel Eindhoven’ en ‘Breedband Brabant’. In Eindhoven is het initiatief voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk gekomen vanuit ondernemingsverenigingen van bedrijventerreinen. Met dit initiatief voor het eigen beheer van een netwerk streven zij naar eigen zeggenschap. Hiermee kunnen ze continuïteit waarborgen en kosten beheersen. Met dit initiatief is Eindhoven de enige in heel Nederland, er zijn al 350 bedrijven aangesloten bij dit netwerk. Ook in Brabant is een regionaal initiatief van de grond gekomen, namelijk ‘Breedband Brabant’. In verschillende plaatsen in Brabant, bijvoorbeeld Helmond, Asren en Laarbeek wordt zakelijk glasvezel internet aangeboden. Bedrijventerreinen hebben een financieel voordeel omdat er gerichte vraag is naar aansluiting op het glasvezelnetwerk. Breedband werkt ook samen met DSB Business Internet en samen bieden zij de volgende diensten aan:

  • DSD Business Internet
  • DSD Business E- VPN
  • DSD Business IP- VPN
  • DSD Business VolP

U kunt dus uit verschillende glasvezel internet diensten kiezen. Als u meer informatie wilt lezen over de eigenschappen van deze diensten kunt u terecht op de website of u kunt persoonlijk contact opnemen met een van de werknemers van DSD Business Internet.

Toekomst van glasvezel

Is glasvezel geen enorme concurrentie voor bestaande kabelbedrijven? Onderzoeksbureau Telepaper kwam met de – voor kabelbedrijven – verontrustende resultaten dat in 2012 twee derde van de Nederlanders al dacht dat glasvezel de toekomst zou zijn. Dus hoe staat het intussen met de heersende kabelbedrijven? Kabelbedrijven lijken zich geen zorgen te maken omdat ze goede marketingtechnieken weten te hanteren. Doordat ze zo goed zijn in marketing blijven ze een groot aandeel van de internetmarkt behouden. Ziggo begeeft zich intussen ook als speler op de glasvezel markt en UPC had in 2012 de beste kwartaalomzet ooit. Een reden waarom dergelijke bedrijven zich bovendien ook niet bedreigd voelen is dat de internetsnelheid die zij via de kabel aanbieden volstaat voor de meeste consumenten. Kabelbedrijven en de groei van glasvezel lijken tot dusver hand en hand met elkaar te gaan. Glasvezel zal op de langere termijn misschien toch een grotere concurrent worden. De mogelijkheden van glasvezel worden namelijk steeds groter. Denkt u bijvoorbeeld aan beveiligingssystemen in huis en zorg ‘op afstand’.


Comments are closed.